Stealth F-117 και προπαγάνδα στην Οδύσσεια της Μεσογείου.


Στελθ, Ραφάλ, Μιράζ, Τορνέιντο, Τόμαχοκ, Κρουζ, το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, φρεγάτες, υποβρύχια Τραφάλγκαρ. Ένας συνασπισμός δέκα χωρών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολύ περισσότερων με υποστηρικτικό ρόλο ρίχτηκαν πάλι στη φωτιά του πολέμου, που για άλλη μια φορά θυμίζει… έκθεση οπλικών συστημάτων.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και  δώδεκα ακριβώς χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο νέος πόλεμος στη γειτονιά μας, με την εύγλωττη κωδική ονομασία «Αυγή της Οδύσσειας» αποτελεί την καινούργια εφιαλτική πραγματικότητα.

Συνοδεύεται και αυτή τη φορά από «παράπλευρες απώλειες», αλλά και από έναν πόλεμο πληροφοριών και προπαγάνδας (βλέπε εδώ) και από διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς η απόφαση του ΟΗΕ για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μετατράπηκε σε εκστρατεία με βομβαρδισμούς.

Από την πρώτη στιγμή ανακοινώθηκε πως επλήγησαν με επιτυχία τουλάχιστον 20 από τους 22 στόχους, προκαλώντας «διάφορα επίπεδα καταστροφών», ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών.

Στο πλαίσιο της πολεμικής προπαγάνδας, ο ίδιος ο Καντάφι ονόμασε την Μεσόγειο «πεδίο μάχης», απειλώντας με επιθέσεις σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους εκτός Λιβύης και ανακοινώνοντας ότι άνοιξε τις αποθήκες του στρατού και όπλισε τους πολίτες με ένα εκατομμύριο όπλα!

Η προπαγάνδα του Λίβυου δικτάτορα δεν παρέλειψε να ανακοινώσει και ένα «θεαματικό χτύπημα», δηλαδή την κατάρριψη από αντιαεροπορικά του ενός γαλλικού πολεμικού αεροσκάφους. Την ίδια ώρα η λιβυκή τηλεόραση μιλούσε για «πολλά θύματα» και «τεράστιες υλικές ζημιές» σε πολλές πόλεις, από την Τρίπολη ως την Σύρτη, της Μιζράτα και της Βεγγάζης, ενώ ανέφερε ότι βόμβες έπεσαν και σε νοσοκομείο έξω από την Τρίπολη.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως δεν επιβεβαιώνεται ούτε ο αριθμός των νεκρών, που αλλάζει συνεχώς σύμφωνα με την λιβυκή τηλεόραση, αλλά ούτε και αν έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς ή στις συγκρούσεις που συνεχίζονται. Από την πλευρά του, το γαλλικό γενικό επιτελείο διέψευσε την πληροφορία περί κατάρριψης αεροπλάνου.

Για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» και σε αντίθεση με το «προπαγανδιστικό πρωτόκολλο» που ακολουθείται σε καιρό πολέμου, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πριν καν κλείσει 24ωρο από την έναρξη των επιχειρήσεων παρατηρήθηκε διατύπωση αμφιβολίας για την έκβασή τους, αλλά και σειρά παλινωδιών.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του μικτού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Μάικ Μάλεν, χαρακτήρισε την έκβαση «πολύ αβέβαιη», υποστηρίζοντας ότι στη Λιβύη μπορεί να προκύψει αδιέξοδο.

Η δήλωση προκάλεσε παγκόσμια κατάπληξη και η αποκρυπτογράφησή της σωστός γρίφος, καθώς δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η αμφιβολία, προερχόμενη από τόσο υψηλά ιστάμενο αξιωματικό, είναι τόσο αθώα ή ότι δεν κρύβεται τίποτε πίσω από αυτήν.

Το ίδιο το όνομα της επιχείρησης – Αυγή της Οδύσσειας – μαρτυρά διάρκεια και κάθε άλλο παρά τυχαία επελέγη. Το τέλος του ταξιδιού, η «Ιθάκη» αναζητείται, αλλά μπορεί να ακούει στο όνομα… Ιράν! Την διάρκεια είχε στο νου του και ο ίδιος ο Καντάφι, όταν σε ένα από τα τηλεοπτικά μηνύματά του μίλησε για «νικηφόρο μακρύ πόλεμο».

Οι βομβαρδισμοί και οι πρώτες πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων (παράπλευρες απώλειες) και πλήγματα κατά πολιτικών στόχων (λάθη) – για να θυμηθούμε την σχετική ορολογία – υποχρέωσαν τον Αραβικό Σύνδεσμο να ανακρούσει πρύμναν, κατηγορώντας ουσιαστικά τις συμμαχικές δυνάμεις για κατάχρηση και υπέρβαση της άδειας που δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε πως ο Σύνδεσμος είχε συμφωνήσει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με σκοπό την προστασία των αμάχων και πως οι Άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις που θα οδηγούσαν σε απώλειες αμάχων.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων», είπε ο Μούσα, ανακοινώνοντας έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου.

Από την πλευρά τους, οι συμμαχικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως η στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Καντάφι είναι απόλυτα νόμιμη και πως δεν νοείται δράση με απλή επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς, χωρίς αμφιβολία, ο συνταγματάρχης θα συνέχιζε ανενόχλητος τη δράση του κατά του λαού του. Πολύ περισσότερο που οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί.

Στο μεταξύ, η Μόσχα επιμένει να ζητά διακοπή των αεροπορικών υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι βομβαρδίζονται και μη στρατιωτικοί στόχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Η Ρωσία ανακοίνωσε και την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της στην Τρίπολη.

Σε σύγχυση βρέθηκε και η Τουρκία, με τον Ερντογάν να αλλάζει γραμμή πλεύσης αμέσως μόλις διαπίστωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί και επομένως η Άγκυρα δεν νομιμοποιείται να παρέμβει. Με αποτέλεσμα, άλλα να λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός το πρωί και άλλα το βράδυ.

Το μεν πρωί, υποδυόμενος το μέλος της Συμμαχίας καλούσε τον Καντάφι να παραιτηθεί, λέγοντας «θέλω να δω ένα τέλος στην αιματοχυσία και να δω να κυριαρχεί η θέληση του λιβυκού λαού», το δε απόγευμα υποστήριζε πως η στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατόν.

ρισκόταν ο κ. Ερντογάν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ως ομιλητής σε οικονομικό φόρουμ και πλέον είχε εκδηλωθεί η αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου, επί του οποίου φιλοδοξεί να κυριαρχήσει ως ηγετική δύναμη.

Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος μιλά για δυσαρέσκεια της Άγκυρας μπροστά στο «σόου Σαρκοζί», στον οποίο αποδίδει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις επιχειρήσεις.


Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου

Υποστηρικτικός θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, «η Ελλάδα έχει δηλώσει τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ».

Όσον αφορά σ’ αυτήν καθαυτήν την επιχείρηση, η Ν.Δ. βρήκε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «ορθή αν και καθυστερημένη», το ΚΚΕ οργάνωσε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ζητά προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ο ΛΑΟΣ κατηγόρησε όσους συναγελάζονταν με τον Καντάφι και τώρα τον βομβαρδίζουν και ο Συνασπισμός δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος.

Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με την χρήση των βρετανικών βάσεων από τις συμμαχικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λιβύη, υπενθυμίζοντας, βέβαια, ότι η Βρετανία έχει την απόλυτη κυριαρχία των βάσεων και μπορεί να τις χρησιμοποιεί για οποιονδήποτε σκοπό, με την προϋπόθεση της ενημέρωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προς το παρόν, το αρχηγείο των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι οι βάσεις χρησιμοποιούνται μόνο για παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης και όχι ως ορμητήριο για τα συμμαχικά αεροπλάνα.

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 3/22/2011 09:08:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 σχόλια for "Stealth F-117 και προπαγάνδα στην Οδύσσεια της Μεσογείου."

Leave a reply